2015-04-08 15:11:57• hírek • Kocsis Zoltán

Május 4-től lehet beíratni a gyerekeket a bölcsődékbe

Május 4. és 15. között kezdődik az a közel öt hónapos folyamat, melynek végén egy, illetve másfél évnél nagyobb gyerekeinket beírathatjuk Szatmárnémeti hat bölcsődéjének egyikébe. Hogy a csöppségek végül melyik intézményben tehetik meg az első lépéseket a szocializáció útján, azt nagy mértékben egy öt kritériumból álló pontozási rendszer befolyásolja.

Az öt hónapos folyamat első lépéseként a szülők vagy a gyerekek jogi képviselői május 5.-14. között adhatják le beiratkozási kérvényeiket (ezt a bölcsődéknél kaphatják kézhez, vagy letöltetik a www.satu-mare.ro oldalról). Ehhez csatolniuk kell a gyerek(ek) születési igazolványának, valamint a szülők/jogi képviselők személyiének fénymásolatait, a szülők/jogi képviselők munkahelyi igazolványait, az anya egykori iskolájától származó igazolványt és adott esetben a válási bizonylatot.

Ezt követően a gyerekeket egy pontozási rendszer szerint súlyozzák: akik a legtöbb pontszámot szerzik, azok iratkozhatnak be az adott bölcsődébe. A pontozási kritériumok szerint öt pont jár azért, ha a gyerekek szülői/jogi képviselői dolgoznak; 5 pont, ha az anya napi képzésben vett részt; 2 pont, amennyiben a családnak további 1 évnél kisebb gyereke van és 10 pont, amennyiben a gyereket egyetlen szülő neveli. Ezen kívül fontos az, hogy az anya mikor szándékozik ismét munkába állni. Amennyiben már szeptemberben, akkor azért 5, ha októberben, akkor 4, ha novemberben, akkor 3, ha decemberben, akkor 2, ha januárban, akkor 1 pont jár. Amennyiben csak februárban vagy azt közvetően folytatja munkavállalói viszonyát,  azért nem jár pont.

Mindenképpen fontos azonban, hogy a szülőknek és a gyereknek szatmárnémeti lakosoknak kell lenniük: ezt a személyi igazolvánnyal vagy esetleg bérleti szerződéssel lehet igazolni!

A kérvényeket május 18-29. között értékelik ki a bölcsődék, az eredményeket pedig június elsején teszik közzé. Fontos információ, hogy amennyiben valamely intézményben marad betöltetlen hely, természetesen oda is átkerülhetnek a gyerekek.

A beiratkozási folyamat aztán szeptember 7.-11. között ér véget, amikor a szülőknek családorvosi és egyéb egészségügyi igazolásokat kell bemutatniuk abban a bölcsődében, ahová gyerekeik bejutottak.

Szatmárnémetiben a 2015/2016-os tanévben összesen 85 bölcsődei hely van hat különböző intézményben. Fontos tudni, hogy a Batizi úton található Kis Hableány (Sirena Mica) az egyedüli bölcsőde, ahol már egy évnél nagyobb gyerekeket is elfogadnak. Az összes többi esetében másfél év a korhatár.

Szatmárnémeti bölcsődéi:
„Csodák Országa"
(„Ţara Minunilor")
cím: Tisza sétány 8. szám, tel. 0751205446,
koordinátor: Kelemen Otília
„Punguţa cu doi bani"
cím:
Széchenyi utca (1918 December 1 utca) 15. szám, tel. 0754070119,
koordinátor: Mak Tóth Tímea
„Csodálatos Liget" („ Dumbrava Minunată")
cím: Ilişeşti utca 4. szám , tel. 0754019809,
koordinátor: Jakab Éva
„Fehér Agyar"(„ Harap Alb")
cím: Hegyi út (Lucian Blaga) 19/a szám, tel. 0751205447 ,
koordinátor: Săvianu Claudia
„Hófehérke"(„Albă ca Zăpada")
cím: Aleea Târnavei 18. szám, tel. 0754070118,
koordinátor: Dico Anuţa
„Kis Hableány"(„Mica Sirenă")
cím: Batizi út 61. szám, tel 0748109855
koordinátor: Rus Simona

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: